Meerwaarde voor bibliotheken
In G!DS zijn alle bibliotheekvestigingen opgenomen. G!DS is het basisbestand van de Nederlandse Openbare Bibliotheken. Dit basisbestand wordt voor veel verschillende zaken gebruikt. Zo worden de landelijke statistieken uit G!DS gehaald en zijn er allerlei landelijke systemen gekoppeld op G!DS. Tevens wordt G!DS gebruikt als leidend systeem in de administratie en het toekennen van de ISILcodering van de openbare bibliotheken, zie bibliotheken.
Bibliotheken zijn zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van hun gegevens in G!DS. Immers kennen zij zelf de ins en outs van hun eigen bibliotheek het beste. Het bijhouden van de gegevens houdt in dat de gegevens twee maal per jaar gecontroleerd moeten worden. Bij verzuim hiervan resulteert het in het op “onzichtbaar” gaan van de bibliotheek. Hierdoor zullen er allerlei problemen ontstaan bij systemen als landelijk lenen, lenen van e-books, raadplegen van databestanden in de bibliotheek, aanvragen en Gastlenen. Ook zullen statistische gegevens voor bijvoorbeeld de Tweede Kamer niet kloppen.
De gegevens van de bibliotheek in G!DS kunnen bestaan uit alleen adresgegevens en wat basisinformatie over wat de bibliotheek precies doet (zoals ISIL-code en type locatie). Dit kan echter ook aangevuld worden met informatie over wat de bibliotheek aanbiedt; producten en diensten die je kunt afnemen of evenementen waaraan je kunt deelnemen.
Naast het landelijk gebruik van deze informatie, kunnen bibliotheken zelf hun G!DS-informatie gebruiken voor (thema)websites. G!DS kan gekoppeld worden aan de eigen website voor bijvoorbeeld openingstijden en locatiegegevens maar ook themasites met het cultuureducatieaanbod of het onderwijsaanbod van een bibliotheek.
Heeft u vragen of wilt u uw gegevens in G!DS bij gaan houden? Neem dan contact met ons op via gids@kb.nl of via het contactformulier.