Invoeren projecten in G!DS voor Innovatiebieb.nl


Waarom een innovatiedatabase?
De bibliotheeksector is volop in ontwikkeling. Innovatie en het delen van kennis zijn daarbij sleutelwoorden. Bibliotheken zijn daarom gebaat bij een goed overzicht van alle innovaties, binnen en buiten de eigen regio. Ook innovaties van enkele jaren terug kunnen nog heel actueel zijn. De innovatiedatabase (www.innovatiebieb.nl) is hier een antwoord op. We kunnen leren van de ervaringen van anderen, materialen uitwisselen en we hoeven het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden.

Handleiding invoeren projecten

  1. Log in G!DS in met je e-mailadres en wachtwoord.
  2. Open – als dat nog niet het geval is – de bibliotheekvestiging die het innovatieproject geïnitieerd heeft.
  3. Kijk in de widget Aanbod en klik op de knop Nieuw.
  4. Kies in de lijst met aanbodsoorten die je krijgt onderaan voor Anders…  
  5. Zoek boven in het venster wat je krijgt naar Innovatieproject. Selecteer de soort Innovatieproject en klik op Ok
  6. In het venster wat je nu krijgt kun je je innovatie invoeren. Vul deze velden compleet mogelijk in. Ben je klaar? Sla het op en het verschijnt hierna op de website. De website herlaadt de informatie elk kwartier, het kan dus 15 minuten duren voordat de informatie zichtbaar is op de website. 

    Meer weten over het invoeren van aanbod? Kijk dan in de uitgebreide handleiding aanbod.
  7. Bekijk je innovatie op de website. Wil je nog iets wijzigen? Selecteer in G!DS het aanbod in de widget Aanbod en klik op Wijzigen. Bekijk ook de zoekfunctie op de website. Komt je innovatie overal tevoorschijn waar je hem verwacht? Als dat nog niet het geval is, dan is je invoer nog niet helemaal compleet.

Tips en aanwijzingen 

Denk bij het invullen aan:

  • Het toevoegen van een afbeelding. Dit trekt de aandacht op de website. Als er geen afbeelding geüpload wordt, wordt er een standaard afbeelding van de innovatiedatabase gebruikt. Let op: voeg maar één afbeelding toe, het kan zijn dat de website anders de verkeerde afbeelding toont. Het beste is om een liggende afbeelding te gebruiken, deze wordt het mooist getoond op de website. 
  • Ook het toevoegen van links naar websites en social media maar ook het toevoegen van bijvoorbeeld filmpjes worden door bezoekers van de website altijd gewaardeerd.
  • Het zo kort en krachtig mogelijk formuleren van je informatie. Een bezoeker wil graag lezen waarover het innovatieproject gaat om vervolgens contact op te nemen om zich er in te verdiepen.
  • Voer een extra contactgegeven in met hierin de mogelijkheden om contact op te nemen met de projecteigenaar voor iemand die meer informatie wil hebben over het innovatieproject. Hiermee voorkom je dat zij terecht komen bij algemene telefoonnummers of mailadressen. 
  • Op de website is het mogelijk te zoeken op de volgende zoekmogelijkheden:
    • Doelgroep (leeftijd, professionals, onderwijsniveau, algemene doelgroepen)
    • Kernfunctie van de bibliotheek zoals deze is beschreven in de Wet stelsel openbare bibliotheken (Kernfunctie Wsob)
    • Fase van het project (van idee tot pilot en uitrol in het land - innovatiefase)
    • Beschikbare materialen: voeg materialen toe als een projectplan, handleiding, begroting of andere documentatie. 

Als je informatie hebt op deze deelonderwerpen, voer deze dan in. Dat vergroot de vindbaarheid van de innovatie.

Hulp nodig?
Voor het invoeren van de innovatieprojecten heb je in G!DS minimaal redacteurrechten nodig op de bibliotheekvestiging die de innovatie geïnitieerd heeft. Is dat niet het geval? Neem dan contact op met de G!DS-contactpersoon van jouw bibliotheek, je provinciale contactpersoon of met het landelijk servicemanagement via gids@kb.nl